Đề thi tiếng anh 7 học kì 1, học kì 2 có đáp án

     
Lớp 1

Đề thi lớp 1

Lớp 2

Lớp 2 - Kết nối tri thức

Lớp 2 - Chân trời sáng tạo

Lớp 2 - Cánh diều

Tài liệu tham khảo

Lớp 3

Lớp 3 - Kết nối tri thức

Lớp 3 - Chân trời sáng tạo

Lớp 3 - Cánh diều

Tài liệu tham khảo

Lớp 4

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Lớp 5

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Lớp 6

Lớp 6 - Kết nối tri thức

Lớp 6 - Chân trời sáng tạo

Lớp 6 - Cánh diều

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 7

Lớp 7 - Kết nối tri thức

Lớp 7 - Chân trời sáng tạo

Lớp 7 - Cánh diều

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 8

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 9

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 10

Lớp 10 - Kết nối tri thức

Lớp 10 - Chân trời sáng tạo

Lớp 10 - Cánh diều

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 11

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

Lớp 12

Sách giáo khoa

Sách/Vở bài tập

Đề thi

Chuyên đề & Trắc nghiệm

IT

Ngữ pháp Tiếng Anh

Lập trình Java

Phát triển web

Lập trình C, C++, Python

Cơ sở dữ liệu


*

Đề thi Tiếng Anh lớp 7 Học kì 1 năm 2022 - 2023 có đáp án (10 đề) | Kết nối tri thức, Cánh diều, Chân trời sáng tạo

Để ôn luyện và làm tốt các bài thi Tiếng Anh lớp 7, dưới đây là Top 10 Đề thi Tiếng Anh lớp 7 Học kì 1 năm 2022 - 2023 sách mới Kết nối tri thức, Cánh diều, Chân trời sáng tạo có đáp án, cực sát đề thi chính thức. Hi vọng bộ đề thi này sẽ giúp bạn ôn tập & đạt điểm cao trong các bài thi Tiếng Anh 7.

Bạn đang xem: đề thi tiếng anh 7 học kì 1, học kì 2 có đáp án

Đề thi Tiếng Anh lớp 7 Học kì 1 năm 2022 - 2023 có đáp án (10 đề) | Kết nối tri thức, Cánh diều, Chân trời sáng tạo


Phòng Giáo dục và Đào tạo ...

Đề thi Học kì 1 - Kết nối tri thức

Năm học 2022 - 2023

Môn: Tiếng Anh lớp 7

Thời gian làm bài: 90 phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 1)

I. LISTENING

TASK 1. Listen to the conversation between Naomi and Tuan. Circle the best answer A, B, or C. You will listen TWICE.

1. How did Naomi go to Da Nang?

A. By plane. B. By taxi. C. By ship.

2. Why does Tuan suggest a glass of orange juice?

A. Because it’s a yummy drink for summer.

B. Because she wants to drink something first.

C. Because it can help Naomi get over her tiredness.

3. According to Tuan, what ingredient does banh xeo NOT have?

A. Shrimp. B. Pork. C. Bean sprouts.

4. What food do they agree to choose for their breakfast?

A. Banh xeo.

B. Mi quang.

C. Banh xeo and mi quang.

5. Where is Tuan’s favourite restaurant?

A. In a busy street. B. In a small town. C. In a narrow lane.

TASK 2. Listen and complete the student’s note. Write ONE WORD in each blank. You will listen TWICE.

REUSING THINGS FOR HOBBIES

● Take (1) ___________ of used things for your hobbies

● Reuse glass bottles if your hobby is (2) ___________

● Use (3) ___________ and ice cream sticks to make house (4) ___________

● (5) ___________ seashells in the sand while you’re cleaning the beach

II. READING

TASK 1. Read the passage. Circle the best answer A, B, or C to each of the questions.

Jenny and Sarah are practising singing a Vietnamese folk song to take part in a singing contest only for foreign students who are studying in schools in Ho Chi Minh City. Their song is Hoa thom buom luon. It has a beautiful melody, but they find it challenging because the lyrics are difficult for them to pronounce. With the help of Miss Thanh, their Vietnamese tutor, their performance is improving significantly. Besides singing, they also have to practise a traditional dance in order to impress the judges and the audience. Although the dance is not as difficult as the song, they still rehearse very hard. With a lot of efforts, both girls hope they will have a great performance and win the contest.

1. Who can compete in the singing contest?

A. Vietnamese students.

B. International students.

C. Vietnamese tutors.

2. What do Jenny and Sarah think about the song they chose?

A. The melody is challenging but the lyrics are easy.

B. The melody is hard but the lyrics are lovely.

C. The melody is beautiful but the lyrics are difficult.

3. What does the word their in line 6 mean?

A. Foreign students’. B. Miss Thanh’s. C. Jenny and Sarah’s.

4. Why do they practise a traditional dance?

A. To show off their dancing talent.

B. To make an impression on the judges and the audience.

C. To make their performance more beautifully.

5. How is the traditional dance when compared to the song?

A. It’s easier than the song.

B. It is not as easy as the song.

C. It’s more difficult than the song.

TASK 2. Complete the reading passage. Write ONE suitable word in each blank.

Nancy’s uncle works at a big art gallery in France. His main duty is to look (1) ___________ many valuable paintings of famous artists, so he needs to be patient and careful all the time. Every day he checks the maintenance of those (2) ___________ of art and writes a report to the manager. (3) ___________ he has a wide knowledge of both modern art and folk art, he can explain everything about the paintings in the gallery to Nancy impressively. Each time Nancy visits the gallery, her uncle always enthusiastically (4) ___________ her the new paintings that the owner of the gallery has bought. She admires her uncle greatly, and those visits help develop her passion for art (5) ___________ by day.

III. WRITING

TASK 1. Put the words in the correct order to make sentences.

1. music / school, / compulsory / English / and / In / are / subjects / Lan’s /.

2. mineral / drinks / Fruit / and / water / are / juice / healthy /.

3. one / to / traditional / My / food / prefers / foreign / sister /.

4. a / is / regularly / way / housework / good / to / exercise / Doing / also / .

5. modern / our / There / science / in / a / is / school / laboratory / .

TASK 2. Write a short paragraph of 80 words to describe an English speaking club and its activities.

IV. LANGUAGE FOCUS

TASK 1. Choose the word with a different way of pronunciation in the underlined part. Circle A, B, or C.

1. A. spring roll B. originate C. composer

2. A. folk B. compose C. lemonade

3. A. homeless B. responsibility C. pop

4. A. fried B. talented C. gifted

5. A. cherry B. teacher C. chemistry

TASK 2. Fill each blank with the present simple, present continuous or past simple form of the verb in brackets.

1. Instead of going to the gym, I often ___________ (do) yoga in the morning.

2. I prefer ___________ (play) the piano to drawing and painting in my spare time.

3. Eden: What are you doing?

Anna: I ___________ (collect) all my old clothes to donate to homeless people.

4. Yesterday, I___________ (watch) a show on TV. It was so amazing.

5. When I was younger, I ___________ (study) at this lower secondary school.

6. In order to pass the exams, Lia ___________ (study) very hard these days.

7. I’m sad I ___________ (not go) on our field trip last Sunday.

8. Patrick ___ (see) a lot of old photos of his school in the exhibition three days ago.

9. ___________ Ron often ___________ (listen) to music after school?

10. Our school ___________ (have) a big library and a swimming pool.

ĐÁP ÁN

I. LISTENING

TASK 1

1. A

2. C

3. B

4. B

5. C

Script:

Naomi: Hello, Tuan. Long time no see.

Tuan: Welcome to Da Nang, Naomi. When did you arrive?

Naomi: Just yesterday evening. I felt quite tired after such a long flight.

Tuan: Oh, I see. Let me get you a glass of orange juice. It can help you feel better.

Naomi: Thanks a lot. But I just want something to eat first. Can you recommend any popular specialties here?

Tuan: Would you like to try mi quang or banh xeo? They’re so yummy.

Naomi: Both sound strange to me. What are they?

Tuan: Mi quang is a kind of pork noodle soup served with different green vegetables while banh xeo is a type of crepe made of rice flour, turmeric, shrimp and bean sprouts.

Naomi: Sounds delicious. I think I’d like to eat mi quang first. Soup is always a good choice for a healthy breakfast.

Tuan: I couldn’t agree more. I’ll take you to my favourite restaurant. It’s in a narrow lane over there.

TASK 2

1. advantage

2. gardening

3. straws

4. models

5. collect

Script:

Taking advantage of things around you to make useful ones for your hobbies is a good way to protect the environment. First, if you like gardening, don’t throw away used glass bottles. You can reuse them to grow herbs and flowers in. They can help you know how much water your plants need easily. Second, ice cream sticks and coloured straws are useful things to make house models. Straws are used to make the roof, and ice cream sticks are used to make the rest of the house. With a little creativity and handiness, you can have cute house models that surprise your friends. Finally, it’s fun to collect some seashells in the sand while you’re cleaning the beach. You can use them to make wind chimes and hang on the window of your bedroom.

II. READING

TASK 1

1. B

2. C

3. C

4. B

5. A

TASK 2

1. after

2. works

3. Because

4. shows

5. day

III. WRITING

TASK 1

1. In Lan’s school, English and music are compulsory subjects.

2. Fruit juice and mineral water are healthy drinks.

3. My sister prefers traditional food to foreign one. / My sister prefers foreign food to traditional one.

4. Doing housework is also a good way to exercise regularly.

5. There is a modern science laboratory in our school.

TASK 2

Sample writing:

“WE” is an interesting English Speaking Club for teenage students. It is a new club and has about 30 members. They meet at the art studio of a high school at 5.00 p.m. every Friday and they practise speaking English with five native teachers by joining exciting activities like role-playing, presenting, discussing, etc. I like role-playing best because I can act the roles of my favourite characters in popular stories or comics such as Sherlock Holmes and Nobita. I always have a great time there.

IV. LANGUAGE FOCUS

TASK 1

1. B

2. C

3. A

4. A

5. C

TASK 2

1. do

6. is studying

2. playing

7. didn’t / did not go

3. am collecting

8. saw

4. watched

9. Does Ron often listen

5. studied

10. has

Phòng Giáo dục và Đào tạo ...

Đề thi Học kì 1 - Cánh diều

Năm học 2022 - 2023

Môn: Tiếng Anh lớp 7

Thời gian làm bài: 90 phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 1)

I. LISTENING

Listen to the conversations. Circle the best response to each question.

Conversation 1.

1. When is the school festival?

a. next week b. in two weeks c. in two months

2. Who"s going to raise money for the school festival?

a. the girl b. the boy c. the girl and the boy

Conversation 2

3. Who"s going to visit his or her grandparents?

a. Sara b. Lucas c. neither of them

4. Is the girl looking forward to babysitting?

a. Yes. b. No. c. Sort of.

Conversation 3

5. What"s the boy going to do this weekend?

a. go to science camp b. watch a movie c. visit his grandparents

II. USE OF ENGLISH

Task 1. Correct one mistake in each question.

1. There is some waters on the counter.

2. Who kind of music do you like?

3. I am a sore throat.

4. A: I love hip-hop. - B: Me, only. It"s so cool!

5. There"s none meat in the refrigerator.

6. What are we going to setting up?

7. When is he going clean his room?

Task 2. Circle the correct word

Welcome to Sài Gon Zoo! We are 1. (the tallest / the largest) zoo in Viêt Nam. We have 2. (the most longest / the funniest) monkeys, and they can make you laugh a lot. Here you can also see the elephants. They are among 3. (the biggest / the longest) elephants in Viet Nam. The giraffes are 4. (the smallest / the tallest) animals in the zoo.

We also have 5. (the tiniest / the most dangerous) animals in the zoo: tigers and snakes!

Task 3. Complete the conversation. Number the sentences in the correct order (1-7).

a. Well, that"s difficult. Is it Cát Bà island?

b. Wow, interesting! My family traveled to Phú Quöc last summer. It"s a beautiful island.

c. Correct! Next, what"s the largest island in Việt Nam?

d. (1) Hey, Long. Can you help with my geography test? Ask me some questions, please.

e. No, Phú Quốc is the largest island in Viet Nam.

f. OK, I"m not busy now. I can help you. What"s the highest mountain in the world?

g. It"s Mount Everest, right?

IV. READING

Task 1. Read the text and circle the correct word

Ludwig van Beethoven was a world-famous composer, born in 1770 in Germany. But did you know he was deaf?

During his life, he wrote many different pieces of music for orchestras. As well as writing music, he played several instruments, including the piano and the violin.

Beethoven had some famous teachers--like Haydn and Mozart. They all saw his amazing musical abilities from an early age. When he lived in Vienna, Austria, he often played the piano in the homes of very important people.

Unfortunately, he lost his hearing completely by the age of 40.

He continued to play the piano, but it was very difficult for him to hear the higher notes. So, he started to listen to the movement of the lower strings of the piano, instead of listening to the high notes.

Xem thêm: 36 Bộ Đề Ôn Tập Lớp 4 Năm 2021, 36 Bộ Đề Ôn Tập Toán Lớp 4

Amazingly, he is most famous for some of the pieces of music he wrote after he lost his hearing! Many people around the world continue to play his music.

1. Detal Beethoven was born in …

a. Germany b. Austria c. Italy

2. Inference Beethoven is famous for his … music.

a. pop b. classical c. rock

3. Vocabulary The phrase "from an early age" means …

a. as a child b. as an adult c. as an old man

4. Vocabulary Another way of saying "he became deaf" is.

a. he lost his sight b. he lost his feeling c. he lost his hearing

5. Dead He became completely deaf by the age of …

a. 20 b. 30 c. 40

Task 2. Read the article. Write T for True or F for False

Putty-nosed monkeys live in rain forests in Africa. They make noises to communicate with each other. For example, they make the sound pyow when danger is, near, and the sound hack when danger is coming from the air.

Scientists are studying the communication among putty-nosed monkeys. They believe the monkeys can put sounds together into "sentences, which make new meanings. One "sentence" is pyow pyow hack hack hack hack, which means “Let"s go somewhere else.”

This is a very exciting development in the study of animal communication. Scientists believe this means that some animals are more intelligent than we first thought.

1. Putty-nosed monkeys live in the mountains.

 

2. They talk to each other with sounds.

 

3. They make the sound pyow when they feel danger.

 

4. Pyow pyow hack hack hack hack means "stay here.

 

IV. WRITING

Answer these questions. Write full sentences for each one.

1. Are there any books on your desk now?

2. When did you get your top?

3. What kind of music do you like the best?

4. Did you get your shoes recently?

ANSWER KEY

I. LISTENING

1. c

2. c

3. b

4. b

5. a

II. USE OF ENGLISH

Task 1.

1. There is some water on the counter.

2. What kind of music do you like?

3. I have a sore throat.

4. A: I love hip-hop. - B: Me, too. It"s so cool!

5. There"s some/ no meat in the refrigerator.

6. What are we going to set up?

7. When is he going to clean his room?

Task 2.

1. the largest

2. the funniest

3. the biggest

4. the tallest

5. the most dangerous

Task 3.

1. d

2. f

3. g

4. c

5. a

6. e

7. b

III. READING

Task 1.

1. a

2. b

3. a

4. c

5. c

Task 2.

1. F

2. T

3. T

4. F

IV. WRITING

(Student’s own answers)

Phòng Giáo dục và Đào tạo ...

Đề thi Học kì 1 - Kết nối tri thức

Năm học 2022 - 2023

Môn: Tiếng Anh lớp 7

Thời gian làm bài: 90 phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 1)

LISTENING

Listen to five airport announcements. Choose the correct answer, A, B or C.

Announcement A

1. What time does the flight begin?

A. 9:00    B. 9:15    C. 9:25

Announcement B

2. What do passengers need to have?

A. Boarding passes    B. Passports    C. Both A and B

Announcement C

3. Which gate should Gemma and Ryan come to right immediately?

A. Gate    B. Gate 14    C. Gate 40

Announcement D

4. What is the flight number?

A. Flight KL1050    B. Flight KN1051    C. Flight KN1055

Announcement E

5. What is the temperature in New York now?

A. 73º    B. 67º    C. 76º

Listen again and complete the table with the words in the box.

*

Announcement A

6. This flight is delayed by two hours because of _______________.

Announcement B

7. Flight FR3421 now boarding at _______________ .

Announcement C

8. This is the final boarding call for passengers Gemma and Ryan Grey flying to Athens on ____________ .

Announcement D

9. All passengers with express boarding tickets and passengers travelling with young children please go to _______________.

Announcement E

10. People have landed at JFK airport in New York where the local time is _______________ .

PRONUNCIATION

Choose the word whose bold part is pronounced differently from others. Write A, B, C or D in the blank.

1. A. climb    B. like    C. find    D. sit

2. A. head    B. meat    C. wear    D. bear

3. A. sand    B. hand    C. man    D. small

Choose the bold word that has a different stress pattern from the others. Write A, B, or C in the blank.

4. A. happy    B. slowly    C. polite    D. badly

5. A. comfortable    B. successful    C. creative    D. enormous

USE OF ENGLISH

Choose the word or phrase that best completes each sentence.

1. The woman was ______ on the bed.

A. lying    B. kicking    C. holding

2. Her students _________ books at 9 a.m. yesterday.

A. was reading    B. were reading    C. read

3. The phone ______ while she was sleeping.

A. ring    B. rang    C. was ringing

4. We need to be ______ to take photos of wild animals.

A. polite    B. patient    C. rude

5. They can think _________ to find the new solution.

A. happily    B. creatively    C. rudely

6. The woman ______ at the supermarket last Sunday.

A. was    B. were    C. be

7. In the past, _________ people couldn’t attend universities.

A. cruel    B. poor    C. rich

8. There______ many toys in his bedroom when he was a child.

A. was    B. be    C. were

9. My sister _________ there for one hour and waited for him.

A. met    B. stayed    C. gave

10. My family members _________ happy with the film last night.

A. were    B. was    C. be

11. In 1500 Leonardo da Vinci _________ a flying machine.

A. wrote    B. ruled    C. invented

READING

Read the passage and decide whether each statement is True or False. Write True or False in each blank.

Vietnamese Mid-Autumn Festivals

The way people celebrate Mid-Autumn Festival differs from generation to generation as society keeps moving forward. Although traditional Mid-Autumn celebration activities for children and families are not so popular nowadays as they used to be decades ago, the timeless cultural value of truth, goodness, and beauty are always honoured, and practiced in a variety of ways.

There is something new about today’s Mid-Autumn Festival. It’s the presence of colourful electronic lanterns that play music, aside from the traditional star-shaped paper-and-bamboo lanterns, and a lot of baked and white mooncakes with flavours that better meet consumers’ changing tastes. Just like many other traditions, Mid-Autumn Festival has changed to catch up with the modern life.

1. People celebrate Mid-Autumn Festival differently.

2. The culture is not honoured.

3. Modern lanterns can play music.

4. Mooncakes are served in the festival.

Choose the option that best completes each blank in the passage. Write A, B, or C in the blank.

Thanksgiving Day

American (5) the Thanksgiving holiday on the fourth Thursday of November. Families meet for a special meal including turkey, corn, potatoes and pumpkin pie – a (6) dessert. Then families do activities together or watch TV.

The Thanksgiving festival celebrates the first harvest of the Pilgrims – a group of religious settlers. In September 1620, they (7) England for America on a ship – the Mayflower. That winter, when they arrived, they were very cold and didn’t have enough food. So half of them died. A Native American leader, Squanto, (8) the settlers. His people showed the settlers how to grow corn and vegetables and how to hunt animals for food.

In Autumn 1621, after a good harvest, the Pilgrims held a big celebration to thank God. They invited the Native Americans. For three days, they ate together. Also, they (9) games, sang songs and danced. It was the start of a long tradition.

5. A. celebrate    B. play    C. get

6. A. kind    B. uncommon    C. popular

7. A. arrived    B. left    C. went

8. A. came    B. cooked    C. visited

9. A. played    B. met    C. helped

WRITING

Rearrange the words in a correct order to make a complete sentence.

1. his parents / talk / Tom/ did / to / ?

2. she / apples / does / bananas / or / like / ?

3. visited / Jeremy / summer / Vung Tau / last / .

4. go / your / where / mother / did / shopping / ?

5. we / last weekend / ate / a / at / restaurant / .

Rewrite the following sentences with the given beginning in such a way that the meanings stay unchanged.

6. It is difficult to take photos of wild animals.

It is not ____________________________________________

7. Sportsmen usually move fast.

Sportsmen don’t usually ____________________________________________

8. Photographers need to think creative to take good photos.

Photographers think ____________________________________________

9. You need to wait for a long time.

You need to be ____________________________________________

10. Photographers also need to sit quietly.

Photographers should find a _______________________________________

ANSWER KEY

LISTENING

1. C

2. C

3. B

4. A

5. C

6. bad weather

7. gate 21

8. flight EZ9753

9. gate 6

10. 18:30

Listening Transcript:

A: Good morning. This is an announcement for all passengers travelling on the 9:25 flight TOM1223 to Rome. This flight is delayed by two hours because of bad weather.

B: Would all passengers travelling to Tokyo on flight FR3421 please have your boarding passes and passports ready for boarding. Flight FR3421 now boarding at gate 21.

C: This is the final boarding call for passengers Gemma and Ryan Grey flying to Athens on flight EZ9753. Your flight is ready to leave. Please go to gate 14 immediately. The doors of the plane will close in five minutes. Final boarding call for passengers Gemma and Ryan Grey.

D: This is an announcement for passengers travelling to Amsterdam on flight KL1050. Will all passengers with express boarding tickets and passengers travelling with young children please go to gate 6 for boarding. That’s all passengers with express boarding tickets and passengers travelling with young children go to gate 6 for boarding. Thank you.

E: Good evening, ladies and gentlemen. We have landed at JFK airport in New York where the local time is 18:30 and the temperature is 76º. We hope you have enjoyed your flight with American Airlines this evening and wish you a very safe journey to your final destination.

PRONUNCIATION

1. D

2. B

3. D

4. C

5. A

USE OF ENGLISH

1. A

2. B

3. B

4. B

5. B

6. A

7. B

8. C

9. B

10. A

11. C

READING

1. True

2. False

3. True

4. True

5. A

6. C

7. B

8. C

9. A

WRITING

1. Did Tom talk to his parents?

2. Does she like apples or bananas?

3. Jeremy visited Vung Tau last summer.

4. Where did your mother go shopping?

5. Last weekend, we ate at a restaurant.

6. It is not easy to take photos of wild animals.

7. Sportsmen don’t usually move slowly.

8. Photographers think creatively to take good photos.

9. You need to be patient.

10. Photographers should find a quiet place to sit.

Lưu trữ: Đề thi Tiếng Anh lớp 7 Học kì 1 sách cũ

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Học kì 1

Môn: Tiếng Anh lớp 7 mới

Thời gian làm bài: 90 phút

(Đề số 1)

I. Choose the best answer

1. - ________ do you find making pottery? – I finding making pottery interesting.

A. What B. How C. Why D. When

2. Jenny ________ two eggshells and he will continue the third one.

A. carves B. has carved C. carved D. will carved

3. My father hates ________ coffee. He prefers tea.

Xem thêm: Bảng Tra Độ Ẩm Không Khí (Tài Liệu Vcs, Bảng Tra Độ Ẩm Bão Hòa Của Không Khí

A. to drink B. drink C. drinks D. drinking

4. I have a temperature, ________.

A. but I go to bed early

B. so I feel tired

C. or I am putting on weight

D. and I eat more vegetables

5. Which word has the underlined part pronounced differently from the others?

A. away B. answer C. sunburn D. picture

6. Which word has main stress differently from the others?

A. volunteer B. charity C. melody D. calorie

7. Beethoven ________ a lot of songs.

A. composes B. composed C. has composed D. compose

8. Liz: I am so nervous that I am putting on weight. - Tony: ________

A. Wash your hand more B. Eat less junk food C. Sleep more D. Sunbathe less

9. Jack spends almost his time staring at his smartphone, ________ is very short-sighted.